Weegbree, medicinale plant die overal groeit

Weegbree is een plant die vrijwel overal in Nederland en België in het wild groeit.
Er zijn verschillende soorten weegbree. Hier wordt zowel de grote weegbree als de smalle weegbree besproken.

De Latijnse naam van de grote weegbree is Plantago Major (foto hierboven). Plantago betekent voetzool, major betekent groot. De Latijnse naam van de smalle weegbree is Plantago lanceolata, waarbij lanceolata verwijst naar de lansvormige bladeren.

Weegbree, zowel de grote als de smalle weegbree, vinden we vooral in zanderige bermen naast paden en wegen.  Hier komt ook de naam weegbree vandaan.
Het is een ontzettend sterke plant. Zelfs als er meerdere keren over de plant wordt heen gelopen, blijft ze gewoon groeien. In de oudheid werd het blad van de plant dan ook gebruikt om onder de voetzolen in de schoenen te doen, om blaren en vermoeidheid tegen te gaan. 

De energetische betekenis van weegbree

Wanneer een hond over zich heen laat lopen, door zijn mensen of door andere honden, kan het dier de kracht van de weegbree goed gebruiken.

De smalle en grote weegbree worden beiden gebruikt om hun geneeskrachtige werking.
De grote weegbree werkt wat meer op het zenuwstelsel en de smalle weegbree werkt vooral op longen en slijmvliezen. Maar verder verschillen ze niet zo veel qua geneeskracht.
De smalle weegbree heeft stevige, smalle bladeren met lange nerven. Ze vormt stengels die in bloei komen en vormt veel zaden.
Een andere soort, de Plantago ovata, vormt eveneens veel zaden, vlozaad genoemd waarvan de vezelige stof Psyllium wordt gewonnen. Deze soort groeit in principe niet in Nederland maar in warmere landen zoals India.

Geneeskrachtige stoffen in weegbree

De plant bevat etherische oliën, slijmstoffen, kiezelzuur en flavonoïden zoals apigenine en luteïne en vitaminen A, C en K.

Kiezelzuur oftewel silicium, nodig voor gezond bindweefsel en botweefsel
In het lichaam vinden we silicium vooral terug in bindweefsel, kraakbeen, botten, pezen, in de huid, vacht, nagels, de bloedvaten, de aorta, de lever, nieren, longen en in de lymfevaten.
Dit kleine stevige plantje barst van het silicium. Net als brandnetel overigens. 
Daarnaast heeft de plant een hepatoprotectieve werking, wat zoveel betekent als de plant is lever beschermend.

Toepassingen van de plant

Bij jeuk
Het sap van weegbreebladeren helpt zeer effectief bij jeuk. Denk aan muggenbulten, vlooienbeten of andere insectensteken. Neem het blad, kneus dit een beetje en wrijf dit over de jeukende plek. Af en toe herhalen en de jeuk is echt over.
De meeste honden kunnen zonder problemen door brandnetels lopen maar sommige honden hebben hier wel degelijk last van en krijgen branderige jeuk aan de voetzolen. 
Weegbree groeit vaak in de buurt van brandnetels. Wanneer het dier zich aan de brandnetel heeft geprikt, weegbree is in de buurt.

In de zomer pluk ik altijd wat extra weegbreeblad en bewaar ik dit, gewikkeld in nat keukenpapier, een dag in de koelkast, zodat je een voorraadje hebt als jij of je hond gestoken worden.

Wonden
Weegbree ruimt afvalstoffen op, is bloedstelpend en sterk antibacterieel. Heeft je hond een oppervlakkige wond dan kun je deze eerste wat laten bloeden zodat het vuil eruit is en er vervolgens weegbreeblad op doen in de vorm van een kompres. Letterlijk een weegbreepleister. Misschien moet je er even een zwachtel omheen doen zodat het weegbreeblad op zijn plaats blijft. Je kunt dit gerust een paar uur laten zitten en vervolgens verversen. Meestal is een paar uur genoeg en is het helingsproces in volle gang.  Weegbree versterkt namelijk het weefsel. 

Grote weegbree versterkt het zenuwstelsel. 
Vooral voor honden die snel stress ervaren is weegbree enorm kalmerend.
Je kunt dit op twee manieren gebruiken. Je kunt theezetten van het verse weegbreeblad. Laat het water nadat het gekookt heeft terug koelen tot ongeveer 80 graden en voeg dan een handvol weegbree blad toe.
Laat minstens een half uur trekken. De thee vervolgens af laten koelen tot lauw en het aanbieden aan het dier.
Je kunt het ook als groente toevoegen aan zijn voeding. Neem hiervoor wat weegbree blad, voeg wat water toe en maak met behulp van een staafmixer een stevige puree.
Begin met een halve theelepel voor kleine honden en voor middelgrote honden een hele theelepel.
Geef dit een dag of drie achter elkaar en dan even een paar dagen stoppen.
Weegbree is ook sterk ontgiftend en als je te veel geeft zal het dier diarree krijgen. Dat is niet de bedoeling dus begin liever met een klein beetje en voer de hoeveelheid rustig op.

De thee werkt ook goed bij honden die kennelhoest hebben omdat weegbree sterk slijmoplossend werkt. Je kunt aan de lauwe thee eventueel wat honing toevoegen.

Blaasontsteking 
Zet heel sterke thee van weegbree en laat dit afkoelen tot lauw. Geef je hond dit een aantal keer per dag te drinken.
Je kunt ook wat vers geplukt blad, goed fijn gepureerd, toevoegen aan zijn voedsel. Weegbree heeft een genezend effect op alle slijmvliezen, ook die van de blaas.

Dit artikel is geschreven door Petra Driesen.
Holistisch gedragstherapeut, natuurgeneeskundig, orthomoleculair en kPNI therapeut