Feeding Dogs

Boek: FEEDING DOGS, The Sxcience Behind The Dry Versus Raw Debate | Dr. Conor Brady (Engelstalig)
Kelly Maes, september 2023.

Onderzoek

Dr. Conor Brady werkte als hondentrainer met assistentiehonden in Australië en het begon hem op te vallen dat veel honden kampen met huid- en darmklachten waarna hij dit zelf gaan onderzoeken is. Hij kampte zelf met gezondheidsproblemen en nam zijn voeding onder de loep. Hij werd beter en is dit door gaan trekken in de honden waarmee hij werkte.

Honden stammen af van de wolf zo’n 20.000 a 40.000 jaar geleden en zijn redelijk snel beginnen samenleven/optrekken met de mens. 
Uit onderzoek van maaginhoud en gebit etc., blijkt dat wolven 100% carnivoor zijn en zelden meer dan 3% aan plantaardig materiaal eten, waaronder bessen en wilde planten, én dat ze géén maaginhoud van hun prooi eten! Enkel wanneer de prooi te klein is zoals bv een rat of vogel en het lastig is de maag er uit te selecteren.

Honden vandaag zijn niet meer de jagers waarvan ze afstammen, huishonden wordt voeding voorgeschoteld en straathonden leven van afval of kleinere prooien. Ze zijn kleiner dan wolven en hebben niet meer het jachtinstinct van de wolf.
Wilde honden eten dan ook kleinere prooien dan wolven, althans 25% van hun voeding wel bestaat uit karkassen van grotere prooien die door andere roofdieren gedood werden. Ook uitwerpselen staan op het menu, het zijn dus jager/aasetende carnivoren.
Door het voeren van honden kan de mens ingrijpen in de voorkeur van de hond wat betreft voeding.

Anatomie en fysiologie

De vorm van het hoofd, de tanden, het gebit,..  zijn allemaal voorzien om te trekken, sleuren en knippen van vlees. De samenstelling van hun speeksel, vorm van hun keel,.. zorgen ervoor dat ze grote stukken vlees en bot in één keer kunnen doorslikken voordat grotere roofdieren op hun prooi of gevonden karkas afkomen. Snel eten en schrokken is normaal voor honden.

Honden hebben geen amylase in hun speeksel om koolhydraten af te breken. Doordat ze meer kopie’s hebben van het AMY2B gen dan wolven zijn ze wel beter geworden in het verteren van koolhydraten én de lever en pancreas van honden produceert GCK (een enzym om suiker te verteren). Dit alles maakt honden beter in het verteren van suiker/koolhydraten, wat NIET wil zeggen dat ze het nodig hebben.
Hun speeksel bevat onder andere ook de volgende anti-bacteriële stoffen; l lysozymen , lactoferinne, afweerstoffen, cystatines, antilichaam IgA. Allemaal super handig als je als aaseter vlees eet dat al enkele dagen oud is, of een bot opgraaft wat je weken geleden begraven hebt..

Honden hebben erg zuur maagzuur en houden hun voeding langer in hun maag dan mensen. Wanneer de maag geleegd is gaat het wel weer sneller door de darmen dan bij mensen. Hierbij is het handig om een zeer zure maagomgeving te hebben omdat het bacteriën dood. Honden hebben hierdoor niet zo’n uitgebreid microbioom, de maag is veel zuurder en de tijd dat de voeding in de darm zit is korter waardoor bacteriën en pathogenen zich niet kunnen groeperen.

Droog voer

Koolhydraten

Er is nog nooit onderzoek gedaan naar wat voeding met hoge koolhydraatwaarde op de lange termijn doet, er zijn enkel studies die over dagen of weken gaan en daar komen nergens goede resultaten uit.

Studies tonen aan dat maagkantelingen niet ontstaan door snel eten, hoger of lager eten of lucht happen tijdens het eten maar dat het gas afkomstig is uit de darmen door fermentatie. Studies tonen ook aan dat minder (geen) droogvoer geven de kans op maagtorsie verkleint. Gedacht wordt dat plantaardige vezels in brokken worden verteerd door bacteriën (fermentatie) in de darmen en hierdoor gasproductie ontstaat.
Vezelrijke voeding vraagt ook meer werk van de maag om te verwerken, wat het maagvolume vergroot en de kans op maagtorsies vergroot.

Chronische pancreatitis wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een koolhydraatrijk dieet, het zorgt ervoor dat het lichaam energie haalt uit suiker en vetten zich stapelen in het bloed. 

Glyfosaat

Glyfosaat wordt gebruikt om graan te beschermen tegen schimmels etc. Het graan dat gebruikt wordt in hondenvoer is niet van de beste kwaliteit en bevat heel wat chemicaliën naast glyfosaat. Het gehalte glyfosaat waar onze honden aan worden blootgesteld ligt ergens tussen de 4 tot 12 keer hoger dan bij mensen! 

Proteïnen

Het AAFCO heeft een minimuum aan proteïne vooropgesteld dat honden nodig hebben in voeding zijnde 18%, dit is nu voor fabrikanten van brokken de referentiewaarde geworden en veel hoger dan dat gaan ze vaak niet.
De bron van proteïne speelt een belangrijke rol, vaak wordt in brokken vleesmeel gebruikt wat alles behalve vlees van een karkas omvat, gaande van hoeven, huid, hoorns, uitwerpselen, 4D meat; dead, diseased, dying, disabled meat, overschot van restaurant of supermarkt tot zelfs geeutaniseerde huisdieren. Het laatste is in Europa verboden maar wordt in de VS wel gebruikt..

Vers vlees voorziet in alle essentiele aminozuren die een hond nodig heeft als je complete prooien voert of orgaanvlees en spiervlees etc. voldoende afwisseld.

Vitaminen en mineralen

Over de exacte hoeveelheid die nodig is is weinig geweten. Wel worden synthetische vitaminen en mineralen toegevoegd aan brokken omdat de natuurlijke verloren gaan tijdens het bewerkingsproces en de grote hoeveelheden graan geeft problemen met de opname in het lichaam. Er zijn niet echt duidelijke richtlijnen, het is meer trail en error, zolang klanten niet klagen zal het wel goed zijn.

Vetten

Vetten zijn gevoelig aan lucht, licht en warmte, door blootstelling hieraan ontstaan vrije radicalen. Om brokken te maken worden vetten vaak verhit, er mag ook gebruik gemaakt worden van afval olie van restaurants in brokken wat kan resulteren in netvlies degeneratie en lipofuscine.
En bedenk even wat er gebeurd met de vetten in de brokken die met een erg lange houdbaarheidsdatum vaak lange tijd op het winkelrek staan in de warmte en licht.. Waarna de zak thuis vaak weken open staat, wat een uitstekende plek is om mijten te ontwikkelen welke ook een gezondheidsrisico inhouden voor de mens.

EPA en DHA zijn belangrijke omega 3 vetzuren die, blijkt uit onderzoek, niet terug te vinden zijn in brokvoer voor honden!

Gebit

Uit onderzoek blijkt dat 80% van de honden op 3 jarige leeftijd al problemen hebben met hun gebit, gaande van tandplak tot tandsteen tot tandvleesontsteking. 
Honden moeten knagen, trekken en scheuren aan vlees en bot om hun tanden proper en tandvlees gezond te houden.Tandvleesontsteking is niet zo onschuldig als het lijkt, het kan leiden tot nier-, hart- en of leveraandoeningen bijvoorbeeld.

Chemicaliën

Brokken bevatten er een heel scala aan. Anti-klontermiddelen, bewaringsmiddelen, … Waarvan er veel niet verplicht vernoemd moeten worden op het etiket. Er zijn honden gestorven door het teveel aan chemicaliën in brokken, sodium pentobarbital is de tweede meest voorkomende reden van het terugroepen van brokken door fabrikanten in Amerika. Het wordt gebruikt om huisdieren te euthaniseren.

Microbiologische contaminatie

Salmonella is een veel voorkomende bacterie bij honden en huist ook gewoon in hun gezonde darm. Rauw voer wordt geviseerd omdat het meer bacteriën zou bevatten, maar tot op heden is Salmonella de nummer één reden van het terugroepen van commerciele brokken! Brokken hebben zelfs mensen besmet met salmonella!

Ondanks het behandelen van de granen die in brokvoer verwerkt worden, bevatten brokken vaak mycotoxinen welke kunnen resulteren in lever en nierproblemen, immuunsupressie en kanker.

Rauw voer

Verschillende onderzoeken tonen aan dat honden op rauw voer een algemene betere gezondheid hebben en dat het veel voordelen voor ze heeft. Deze onderzoeken worden niet geleid door grote fabrikanten, in tegendeel, die spreken deze onderzoeken tegen. 
Ze gebruiken hiervoor belachelijke voorbeelden en slechte onderzoeken, welke ook door hen gemanipuleerd worden, om hun mening te staven en hun producten te verkopen.

Achter de verkoop en het promoten van hun brokvoer gaat een hele wereld aan bedrog, manipulatie en vooral macht schuil.
Grote fabrikanten, zoals Mars en Nestlé welke de grootste snoepfabrikanten zijn, die ook brokvoer produceren, kopen dierenklinieken op, universiteiten en opleidingscentra. Zo scholen ze de dierenartsen hoe ze ze willen, om hun producten te verkopen. Sponseren klinieken, kopen ze op, om zo hun producten te verkopen.

Er is geen enkele instantie die controleert wat er in de brokken of kvv’s gedraaid wordt en er is er maar één die wel een oogje in het zeil houdt, maar die enkel reageert als er zich problemen voordoen.
Er worden enkel richtlijnen opgesteld met minimums, die fabrikanten dan als ‘ideaal’ waarde zijn gaan aannemen en als deze minimuums behaald zijn is het voldoende. 
Er is geen verplichting om koolhydraten te vermelden op de verpakking en er is geen maximuu voor suiker. Vitamine C hoeft niet verplicht in droogvoer te zitten en er zijn voor 4/12 mineralen en voor 2/11 vitaminen maximuums opgesteld.

De overheid doet hier ook niet veel moeite om controles etc. uit te voeren omdat de hondenvoedingssector de ideale plek is, helaas, om vleesafval te dumpen.

Dit boekverslag is geschreven door Kelly Maes, deelnemer aan de opleiding tot Orthocausaal therapeut voor honden, module 3.