Boek: De darm denkt mee van Klaus Dietrich
Elza Heijmeriks, juni 2023
Klaus Dietrich is milieuarts en behandelt al ruim 25 jaar patiënten met uiteenlopende chronische aandoeningen.
Er zijn steeds meer mensen met chronische aandoeningen zoals: maag- en darmproblemen,
voedselallergieën, multiple sclerose, neurodegeneratieve aandoeningen, waaronder Parkinson en Alzheimer. Ook zien we een toename van psychische problemen zoals: depressie, burn-out, ADHD en autisme.
Klaus Dietrich beschrijft in zijn boek welke factoren een rol spelen bij het ontstaan van ziekten en psychische problemen. Het boek wordt aangevuld met praktijkvoorbeelden.
Het maag-darmkanaal verwerkt in een gemiddeld mensenleven zo’n 30 ton voedsel en 50.000 liter vloeistof. Het maag-darmkanaal heeft een oppervlakte van 300 tot 400 vierkante meter. Verstoringen in het maag-darmkanaal kunnen leiden tot talloze klachten variërend van: huidaandoeningen (eczeem, jeuk), gewrichtsklachten, migraine, vermoeidheid, astma, burn-out, aandoeningen aan organen, neurologische aandoeningen, depressie, ontstekingen, agressiviteit, ADHD, astma, maag- en darmproblemen etc. Vaak ontstaan deze aandoeningen door een bacteriële overgroei in de darmflora, maar ook als er te weinig goede bacteriën aanwezig zijn ontstaat er een dysbiose in de dikke of dunne darm.
In het darmslijmvlies (mucosa) bevinden zich actieve zenuwcellen die in verbinding staan met de gliacellen in de hersenen. De informatieoverdracht van de zenuwcellen in het darmvlies naar de gliacellen in de hersenen is een chemisch proces door middel van diverse transmitterstoffen. Voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid is het belangrijk dat er een goed evenwicht is tussen de werking van de neurotransmitters in de darmen en de hersenen (de remmende en de activerende) en de informatieoverdracht van de zenuwcellen naar de hersenen.
In het boek wordt uitgebreid ingegaan op de oorzaken van een verstoorde darmflora.
Een aantal oorzaken zijn:
Verkeerde voeding
Overmatige consumptie van koolhydraten, rood vlees, verzadigde vetten, geneesmiddelen, pijnstillers, gifstoffen etc. leiden tot een bacteriële overgroei in de dunne darm waardoor er ernstige neurologische aandoeningen kunnen ontstaan.
Melk en granen beïnvloeden het psychologisch functioneren. Dit wordt veroorzaakt door onverteerde eiwitten uit koemelk en granen. Bij een verhoogde darmdoorlaatbaarheid kunnen deze onverteerde stoffen tot problemen leiden in de hersenstofwisseling.
Medicatie
Medicatie zoals antibiotica kunnen tot een verstoring en verandering van de darmflora leiden. Een voorbeeld is de behandeling van de Helicobacter pyiori bacterie. Deze bacterie veroorzaakt verschillende maag-en darmziekten zoals: maagzweer en darmkanker.
De bacterie wordt ook in verband gebracht met auto-immuunziekten, aderontsteking, aandoeningen aan het hart, ogen, het zenuwstelsel en kan de ziekte van Parkinson versterken. De standaardbehandeling waarbij 2 soorten antibiotica en een maagzuurremmer wordt voorgeschreven dood niet alleen de Helicobacter pyiori bacterie maar ook de goede bacteriën die belangrijk zijn voor een gezonde darmflora.
Maagklachten worden veroorzaakt door bijvoorbeeld: te vette voeding, voedselintoleranties, een zwakke alvleesklier, of door het tempo van de voedselvertering. Maagzuurremmers hebben bij langdurig gebruik veel bijwerkingen zoals: de spijsvertering kan verstoord raken, risico op voedselallergieën. Het is belangrijk om altijd eerst de oorzaak te achterhalen van een verstoorde maagzuurproductie.
Allergieën
De huidige allergiediagnostiek hebben maar een beperkte waarde en zijn dus niet geschikt om overgevoeligheid voor levensmiddelen of bepaalde stoffen vast te stellen.
Allergische symptomen kunnen ook door ontstekingsfactoren ontstaan zoals histamine en leukotrine (LTC) of versterkt worden.
Voedselintoleranties
Vroeger ging men er vanuit dat coeliakie veroorzaakt werd door overgevoeligheid voor granen. De ziekte van het maag-darmkanaal wordt nu gezien als een systemische aandoening die alle organen negatief kan beïnvloeden zonder dat er sprake hoeft te zijn van maag- en darmklachten. Zo ziet men aandoeningen die betrekking hebben op het functioneren van het zenuwstelsel, huid, schildklier, lever, gewrichten en botten en de alvleesklier. De diagnose coeliakie wordt vaak gemist. Coeliakie kan ontstaan uit een glutenallergie. Wanneer dit niet behandeld wordt kan dit leiden tot een vitamine D gebrek en een verhoogd risico op kanker. Stress wordt ook in verband gebracht met glutenallergie. Mensen boven de 50 jaar lopen het meeste risico om coeliakie te ontwikkelen en hoeft dus niet aangeboren te zijn, ook milieu factoren spelen een rol.
Veel psychische aandoeningen zoals agressiviteit en hyperactiviteit zijn het gevolg van toevoegingen aan voedingsmiddelen zoals kleurstoffen, smaakversterkers en E nummers.
Ontstekingen kunnen ontstaan door microdeeltjes of titaandioxide. Toevoeging van aluminium verhogen het risico op de ziekten Alzheimer en Parkinson.
Een goede spijsvertering en stoelgang is noodzakelijk voor een adequate opname van voedingsstoffen. Met behulp van een nieuw DNA-ontlastingsonderzoek kan er diagnostisch onderzoek gedaan worden naar chronische ziekten. Hierbij wordt gekeken naar gunstige darmbacteriën en ziekmakende microben. Andere onderzoeksmethoden zijn bloedonderzoek naar schimmels, urinetest, ademtest, IgE-voedingsmiddelentest.
Bij chronische ziekten is een behandeling van het maag-darmkanaal essentieel.
De behandeling kan bestaan uit het tijdelijk mijden van voedingsmiddelen die allergische reacties veroorzaken, ondersteuning van de spijsvertering middels enzymen, probiotica, herstel van de darmwand middels supplementen of kruiden zoals vitamine C, B- complex, co-enzymen, geelwortel en glutamine.
Het boek geeft een goed overzicht over hoe lichamelijke aandoeningen en psychische problemen kunnen ontstaan. Er is veel onderzoek gedaan naar de wisselwerking tussen de darmen en hersenen. Zo is bekend dat ziekte van Alzheimer in de darmen begint.
Autisme, Parkinson, MS en depressies zijn ontstekingsreacties die de hersenen kunnen beïnvloeden.
De darmen nemen een belangrijke plaats in omdat de darmen in verbinding staan met het functioneren van de hersenen en de organen.
Leefstijlfactoren en giftstoffen vanuit het milieu hebben invloed op de kwaliteit van de darmflora. Veel chronische aandoeningen zoals allergieën, maag- en darmproblemen kunnen worden verholpen door aanpassingen in leefstijl en voeding.
Dit boekverslag is geschreven door Elza Heijmeriks, deelnemer aan de opleiding tot Orthocausaal therapeut voor honden, module 3.